DARMOWA WYSYŁKA dla zamówień powyżej 229 zł

Wspieramy beztroskie dzieciństwo :)
Ponad 25 tysięcy produktów w ofercie !

Porady Mlekolandii

Pokarm naturalny - jego cudowne właściwości.

01 luty 2018

Pokarm naturalny zasługuje na miano superfood, i to w dodatku spersonalizowanej, opracowanej przez Naturę zgodnie z etapami rozwoju dziecka, dla którego jest ono przeznaczone. Jego skład i właściwości od lat są poddawane wnikliwym badaniom. Pojawienie się na rynku mleka modyfikowanego sprawiło, że naukowcy usiłują wychwycić i odtworzyć w mieszankach unikalne właściwości pokarmu naturalnego. Wygląda jednak na to, że jeszcze długo pozostanie to poza sferą ludzkich możliwości.

Co takiego decyduje o niezwykłych zaletach mleka matki i dlaczego jest ono tak cenne dla noworodka a później – niemowlęcia?

Pokarm matki w ok.70% składa się z wody – jego funkcją jest także chronić dziecko przed odwodnieniem i zaspokajać jego pragnienie. 100 g pokarmu ma 69 kcal, 4,4 g tłuszczu (z czego ponad połowa to kwasy tłuszczowe nienasycone), 7 g cukru i 1 g białka. Zawiera także cholesterol, sód i potas (w ilościach znacznie mniejszych, niż występują w mleku krowim), wapń, żelazo, magnez, żelazo oraz witaminy: A, D, C, B6 i B12.

Przyznajemy, że ten skład nie wygląda bardzo efektownie – pod względem jakościowym przypomina mleko innych ssaków, pod ilościowym – jest dopasowany do potrzeb młodego organizmu ludzkiego. Również receptury mlek modyfikowanych bazują na tych proporcjach. Ale mleko matki to coś znacznie więcej – wystarczy lepiej przyjrzeć się opisanym powyżej składnikom odżywczym.

Białka

Ludzkie mleko zawiera dwa rodzaje białek: serwatkę (60 %) i kazeinę (40%). Ich wzajemna proporcja umożliwia szybkie i łatwe trawienie pokarmu przez niedojrzały układ pokarmowy niemowlęcia. Poza tym, te białka mają doskonałe właściwości ochronne przed infekcją. W mleku znajdziemy także specyficzne białka, takie jak na przykład laktoferyna, która wiąże żelazo i hamuje wzrost bakterii żelazowych (np. z grupy coli) i drożdży w przewodzie pokarmowym,, chroniąc przed infekcjami. Białka zawarte w mleku matki są o wiele lepiej przyswajalne niż te zawarte w mleku krowim.

Tłuszcze

Mleko matki zawiera również tłuszcze, które są niezbędne dla zdrowia Twojego dziecka. Są one niezbędne do rozwoju mózgu, umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są podstawowym źródłem kalorii. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCPUFA) są potrzebne do rozwoju mózgu, siatkówki i układu nerwowego. Odkładają się one w mózgu podczas ostatniego trymestru ciąży i znajdują się również w mleku. Dieta matki nie ma wpływu na ilość tłuszczu w jej pokarmie, ma natomiast na jego jakość. Dlatego warto zadbać o odpowiednie proporcje kwasów Omega-3 i Omega-6, wybierając tłuszcze do swojej diety.

Witaminy

Ich ilość zależy od sposobu odżywiania się matki – w mleku znajdziemy zarówno witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E i K), jak i te rozpuszczalne w wodzie (witamina C, ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy).

Węglowodany

Głównym węglowodanem występującym w ludzkim mleku jest laktoza. Dostarcza ona około 40% całkowitej liczby kalorii, zawartych w pokarmie naturalnym. Laktoza pomaga zmniejszyć liczbę bakterii chorobotwórczych w żołądku, przez co poprawia wchłanianie wapnia, fosforu i magnezu. Wspomaga także wzrost prawidłowej flory bakteryjnej.

W mleku występują również oligosacharydy – są one naturalnym probiotykiem, który umożliwia rozwój w jelitach prawidłowej flory bakterynej.

Jakie jeszcze czynniki w jego składzie sprawiają, że mleko matki ma tak zbawienny wpływ na zdrowie dziecka? Przyjrzyjmy się ciekawszym z nich.

  • Lizozym jest enzymem trawiennym, który chroni niemowlę przed E. Coli i Salmonellą. Wspiera także wzrost zdrowej flory jelitowej i ma działanie przeciwzapalne.
  • Bifidus Lactobacillus to dobroczynne bakterie, które chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami, tworząc niekorzystne dla nich, kwaśne środowisko. Warto pamiętać, że mleko matki nie jest sterylne, a obcowanie z zawartą w nim florą bakteryjną doskonale stymuluje układ odpornościowy malucha.
  • Leukocyty są żywymi komórkami, które znajdują się tylko w mleku matki. Pomagają zwalczać infekcje.
  • Immunoglobuliny IgA chronią noworodka przed wirusami i bakteriami, zwłaszcza E. Coli oraz ewentualnymi alergiami. Inne immunoglobuliny, w tym IgG i IgM, pomagają również chronić przed zwalczać infekcje, zwłaszcza uszu, nosa, gardła i przewodu pokarmowego.
  • Karnityna – umożliwia wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii. W swojej naturalnej postaci jest o wiele lepiej przyswajalna niż ta znajdująca się w składzie mleka modyfikowanego.
  • Cholesterol – choć dorosłym źle się kojarzy, dziecku jest niezbędny jako budulec dla mózgu. Ten zawarty w mleku matki tak „podkręca” metabolizm całego organizmu, aby w przyszłości mógł sobie on radzić z nadmiarem… cholesterolu.
  • Nukleotydy – pomagają organizmowi w walce z drobnoustrojami
  • Żywe komórki krwi (limfocyty i makrofagi) – wspomagają one działanie układu odpornościowego.
  • Hormony – regulują procesy metaboliczne organizmu
  • Naukowcy odkryli, że mleko ludzkie zawiera aż kilkadziesiąt substancji zwalczających nowotwory.

Mimo że mleko modyfikowane jest „zbliżone” w swoim składzie do mleka naturalnego, nie jest możliwe zawarcie w nim tych wszystkich komponentów – skład pokarmu naturalnego zawsze będzie bez porównania bogatszy od standaryzowanych mieszanek mlecznych. Niektóre zawarte w nim składniki są „żywe”, produkowane bezpośrednio przez organizm matki. Ale to nie koniec cudownych właściwości mleka kobiecego – nie dość, że ma ono tak zaskakująco rozbudowany skład, to jeszcze jest ono dynamiczne, czyli zmienia się w zależności od potrzeb. Wprawdzie skład mleka modyfikowanego też jest zmieniany odpowiednio do potrzeb dziecka w zależności od wieku (stąd 1, 2 i kolejne numerki), ale w żaden sposób nie wytrzymuje ono konkurencji z mlekiem matki, którego właściwości mogą zmienić się kilka razy na dobę! Śmiało możemy określić go „pokarmem błyskawicznego reagowania” (na potrzeby dziecka, rzecz jasna).

Praca gruczołów mlekowych rozpoczyna się już w 16 tygodniu ciąży. W pierwszych dniach po porodzie pojawia się tzw. siara – ponieważ żołądek noworodka jest mało pojemny, występuje ona w niewielkich ilościach, natomiast charakteryzuje się ogromną koncentracją immunoglobulin i leukocytów, aby chronić układ odpornościowy dziecka. Jest mniej zasobna w tłuszcz i cukry niż mleko dojrzałe i mniej kaloryczna, zawiera natomiast więcej białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

W terminie 1-2 tygodnie mamy do czynienia z mlekiem przejściowym, gdzie stopniowo rośnie kaloryczność oraz proporcjonalna zawartość tłuszczu i białka.

Mleko dojrzałe jest bardziej kaloryczne, jest go więcej. Ma mniej białka, więcej tłuszczu i laktazy, z tym że zawartość tłuszczu jest najczęściej zmieniającym się parametrem mleka. W pierwszej fazie pokarm jest bardziej wodnisty, jego zadaniem jest ugaszenie pragnienia. W drugiej fazie mleko staje się gęściejsze i zawiera więcej składników odżywczych. W dodatku, jeżeli maluch jest chory i ma gorączkę, albo temperatura otoczenia jest wyższa, mleko również staje się bardziej wodniste i służy bardziej jako napój niż pokarm. W tym pierwszym przypadku wzrasta w nim zawartość przeciwciał. Wbrew obiegowym opiniom, po roku i kolejnych miesiącach mleko matki nie staje się „wodą” i nie traci nic ze swoich dobroczynnych właściwości. Jest ono w stanie nadal zaopatrywać dziecko w potrzebne mu składniki odżywcze (oczywiście, proporcjonalnie do innych pokarmów, jakie dziecko przyjmuje). Gdy mama podejmuje decyzję o zakończeniu karmienia i zmniejsza jego częstotliwość, mleko znów staje się koktajlem składników uodporniających (jak siara), aby chronić organizm dziecka po odstawieniu od piersi.

A co, jeśli dziecko przychodzi na świat przed terminem, jako wcześniak? Pierś reaguje również na taką sytuację – mleko jest jeszcze bardziej bogate w składniki wspomagające odporność niż w przypadku siary, zawiera też więcej soli mineralnych, witamin i tłuszczów ważnych dla rozwoju układu nerwowego. Taki jego skład przyspiesza wyrównywanie deficytów rozwojowych urodzonego zbyt wcześnie dziecka.

Wahaniom ulega także skład mleka w rytmie dobowym – rano jest go więcej natomiast wieczorem staje się ono bardziej kaloryczne i tłuste (co umożliwia więcej spokojnego snu między karmieniami). Mało tego – istnieją badania dowodzące, że mleko „reaguje” także na płeć dziecka. Zmienia się wtedy zawarta w nim flora bakteryjna, a chłopcy dostają na przykład więcej wapnia niż dziewczynki.

Myślimy o mleku naturalnym przede wszystkim jako o pokarmie, tymczasem jego niezwykłe właściwości sprawiają, że może mieć on także inne zastosowanie. Z uwagi na jego właściwości bakteriostatyczne i łagodzące można nim posmarować przesuszoną czy odparzoną skórę malucha, ukąszenie po owadzie czy pokrzywkę. Dzięki takiemu zabiegowi skóra szybciej wróci do normy. Przyspieszy gojenie pępka, niektórzy rekomendują je nawet przy zapaleniu spojówek czy ucha środkowego. Pokarm od mamy przyniesie także maluchowi ulgę przy kaszlu i obolałym gardle. Również w przypadku problemów z brodawkami (pękanie, zranienia) mama karmiąca może je posmarować własnym pokarmem.

Mleko matki to unikalne połączenie białek, tłuszczów, witamin i węglowodanów. Zawarte w nim przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony sprawiają, że mleko matki jest idealne dla każdego dziecka, a fakt, że potrafi ono zmieniać swoje parametry w zależności od warunków sprawia, że nie ma pokarmu lepiej dobranego do aktualnych potrzeb Twojego dziecka. Dlatego decyzja o naturalnym karmieniu piersią to najlepsza „lokata” w jego zdrowie – zgodnie z zaleceniami WHO, dziecko powinno być karmione przez pierwsze 6 miesięcy wyłącznie mlekiem matki, potem mlekiem matki oraz innymi pokarmami, ale nawet jeśli karmisz w krótszym przedziale czasowym, robisz swojemu maleństwu bezcenny prezent, dając mu to, co najcenniejsze.

Autor porady:

Zespół Mlekolandia Zespół Mlekolandia

Zespół rodziców z wieloletnim doświadczeniem.

Pokaż profil
Produkty polecane przez Mlekolandia.pl:

Komentarze

Czytaj również:

Dobre składniki, dobry humor
11 maj 2018

Trudy dnia codziennego często dają mocno popalić. Dlatego też właściwy dobór składników i odpowiednie odżywianie może nam odrobinę pomóc. Jedną ze słodkości, którą dobrze jest mieć na względzie w takim właśnie zakresie jest czekolada. Przekonajmy się jak wygląda to w praktyce i spójrzmy na dobrze wyselekcjonowane składniki w niej zawarte. Nie mamy bowiem wątpliwości, że większość z naszych czytelników sięga po tę słodycz.

Czytaj dalej
Ospa wietrzna - wiosenne zagrożenie
27 kwiecień 2018

Popularna wiatrówka dotyka każdego roku ok. 200 tysięcy osób. Choroba najczęściej atakuje właśnie wiosną, dotykając nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Jak się należycie uporać z tym problemem? Jak go właściwie zdiagnozować? Zdrowie dzieci jest dla nas najważniejsze, dlatego do tematu należy podejść z największą ostrożnością. W tej poradzie sprawdzamy dokładnie zarówno tematykę zachorowań, ale również przeciwdziałań i walki z ospą, gdy ta już się nam trafi. Należałoby temat w ogóle zacząć od faktu, że jest to choroba wirusowa, mocno zakaźna. Całe szczęście, chorujemy na nią jedynie raz w życiu, aczkolwiek sam wirus pozostaje w organizmie i może się w przyszłości przerodzić w półpasiec.

Czytaj dalej
Okres wiosenny dla dziecka
13 kwiecień 2018

Pogoda w okresie wiosennym może rozpieszczać. Nie możemy jednak opuszczać "gardy". Zdrowie dziecka jest najważniejsze, dlatego śpieszymy z radami, jak pomóc sobie we wspomnianym okresie. Mimo sporych ilości słońca nie powinniśmy zapominać o tym, że malec wciąż może zmarznąć lub się przegrzać.

Czytaj dalej
Jedyny taki newsletter!

Dowiedz się pierwszy o nowościach i promocjach w ofercie!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady Mlekolandii

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady

Dział „Porady” na Mlekolandia.pl powstał z myślą o rodzicach, którzy, oprócz ogromnej radości związanej z narodzinami dziecka, odczuwają także niepewność przy podejmowaniu rozmaitych decyzji, związanych z opieką, pielęgnacją czy wychowaniem.

Naszym celem stało się stworzenie dla Was obiektywnego źródła informacji, opartego na najnowszym stanie wiedzy z zakresu pediatrii, psychologii, dietetyki itp. Koncentrujemy się na problemach dotyczących większości przyszłych i młodych rodziców, inspirację do artykułów czerpiemy między innymi z Waszych pytań i komentarzy na Facebooku Mlekolandii.

Nasze artykuły powstają we współpracy ze specjalistami – konsultantami, pediatrami, psychologami, położnymi, dietetykami i rehabilantami. Mamy nadzieję, że zaglądanie do naszych „Porad” ułatwi Wam trudne okresy opieki nad niemowlęciem.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mamy już 9567 pozytywnych opinii!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

"POLECAM:) KASZKA SUPER:) 100% POZYTYW"

11.10.2017

"Prosta przejrzysta strona internetowa, łatwe zamówienie, szybka dostawa. Polecam! :)"

Daga, 12.09.2017

"Bardzo sprawna sprzedaż, dobry produkt !"

08.08.2017

“Rewelacja:) Towar jak w opisie i błyskawiczna, świetnie spakowana paczka. Dziękuję i POLECAM!”

18.07.2017

“Polecam wszystkim, szybko, sprawnie, idealnie.”

12.06.2017

“Za wżdy prawdę wam powiadam jakoby ten oto zacny Sklep godzien był polecenia mego. Czyny jego chwalebne a dane przezeń słowo honorowo dotrzymane. Polecam!”

11.05.2017

“Wszystko w porzadku, SUPER SOLIDNY SKLEP, bardzo szybka dostawa, 100% pozytyw, POLECAM BARDZO GORACO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

19.04.2017

Dodane do koszyka

zamknij
Rabat:
-0,00
Razem:
0,00