Kaszki
Od pierwszych dni życia każdego dziecka to mleko jest najistotniejszym i jedynym pokarmem.... czytaj więcej Od pierwszych dni życia każdego dziecka to mleko jest najistotniejszym i jedynym pokarmem. Dopiero ok 4 miesiąca życia należy zacząć rozszerzać dietę dziecka. Ale warto zapoznać się z prawidłowym sposobem żywienia dzieci na poszczególnych etapach życia oraz wybierać wyłącznie najbardziej wartościowe produkty, sporządzane na bazie naturalnych, ekologicznych surowców. W pierwszej kolejności po mleku dziecko poznaje kleik lub kaszkę kukurydzianą, ryżową lub jaglaną, wszystkie są bezglutenowe. Dodanie ich do mleka spowoduje zmianę jego konsystencji oraz nauczy dziecko przesuwania językiem pokarmu. Kaszki można dodać troszkę do smaku, zagęścić nią mleko lub podawać łyżeczką w formie papkowatej . Takie rozwiązanie uczymy dziecko innych smaków a dodatkowo zwiększamy kaloryczność pokarmu, który zapewnia dłuższe poczucie sytości oraz dostarczenie niezbędnych węglowodanów złożonych. Do innych bezglutenowych kaszek zaliczają się te na bazie gryki, prosa, amarantusa, komosy ryżowej i tapioki. Kolejno w diecie od 6 miesiąca życia dziecka warto uzupełnić jego posiłku o kaszki zbożowe zawierające gluten – jeden z alergenów. Należy je wprowadzać stopniowo i małymi porcjami. Każde dziecko przed 1 urodzinami powinno ich spróbować. Do kaszek zbożowych zaliczają się: manna, orkiszowa, jęczmienna i żytnia. Wiele kaszek zbożowych to zestawienie kilku zbóż jednocześnie. W żywieniu dziecka powinniśmy zwracać szczególną uwagę na różnorodność czyli urozmaicanie posiłków, a nie podawania np. kilka razy dziennie kaszki tego samego typu. Kaszki sporządzać można na dwa sposoby: na wodzie lub mleku modyfikowanym. Kaszki bezmleczne są najlepszą alternatywą dla dzieci cierpiących na nietolerancję lub alergię na mleko czy laktozę. Decydując się na podanie dziecku kaszki wybierajmy te najwyższej jakości bio, które tworzone są na bazie wyłącznie naturalnych składników pochodzenia ekologicznego. Nikt nie ingerował w naturalny wzrost roślin, nie stosowano chemicznych środków ochrony roślin, nie poddawano ich genetycznym modyfikacjom. Uprawy, na których rosły zawarte w kaszkach zboża nie miały styczności z przemysłem, zanieczyszczeniami czy wytwarzanymi w intensywnym ruchu samochodowym spalinami. Jeśli szukacie kaszek o jakości bio sięgajcie po produkty marki Holle posiadające międzynarodowy certyfikat jakości DEMETER oraz po produkty polskiej marki Helpa, której kaszki są sporządzane z rodzimych zbóż – zawierają one nawet takie zboża jak szarłat, płaskurkę czy samopszę. Kaszki obu tych marek zarówno te bezglutenowe oraz z glutenem nie zawierają dodatku cukru, sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą kaszek, w tym też tych w wersji BIO marki Holle oraz Helpa.
Aktualnie oglądasz