Mąki
Mąka to jeden z najpotrzebniejszych produktów w każdej kuchni. Będzie idealna do stworzenia... czytaj więcej Mąka to jeden z najpotrzebniejszych produktów w każdej kuchni. Będzie idealna do stworzenia smakowitych placków, klusek, wypieków, a nawet domowego chleba, do zagęszczenia sosu lub zup. Występują dwa rodzaje mąk: glutenowe i bezglutenowe. Do pierwszej grupy zalicza się mąkę pszenną, orkiszową, żytnią i jęczmienną, a do drugiej owsianą, jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, amarantusową i ryżową. Mąka pszenna jest bogata w gluten i skrobię. Zawiera białko, troszkę tłuszczu witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń. Im lepiej oczyszczona pszenica, tym większa ilość w niej błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, utrzymuje w normie stężenie cukru we krwi, pęczniejąc w żołądku i daje poczucie sytości. Mąka orkiszowa to zdecydowanie zdrowsza alternatywa zwykłej mąki pszennej. W jej składzie znajduje się więcej minerałów, w tym żelazo, miedź i mangan oraz witaminy z grupy B. Ma dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Zawiera łatwo rozpuszczalny błonnik, co ułatwia proces trawienia. Mąka żytnia odznacza się mniejszą ilością białka i glutenu w porównaniu do mąki pszennej. Jednak białko w niej obecne jest znacznie lepszej wartości biologicznej. Mąka żytnia ma mniej skrobi niż pszenica, ale za to więcej minerałów, takich jak: magnez, wapń, cynk, mangan i potas. Charakteryzuje ją niższy indeks glikemiczny, dlatego polecana jest ona w szczególności cukrzykom. Mąka jęczmienna zawiera niewielką ilość glutenu, za to jest bogata w witaminy i błonnik. Mąka owsiana bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym oraz sporą ilość białka stanowi bezglutenową alternatywę dla mąki pszennej. Mąka jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa. Charakteryzuje się dużą zawartością krzemu i żelaza. Idealnie nadaje się do wykonania kruchego ciasta. Mąka gryczana jest szarobrązowa i ma specyficzny, gorzkawy posmak. Bogata w minerały, witaminy, ma niski indeks glikemiczny. Można na jej bazie robić ciasta, naleśniki, placki, a po zmieszaniu z inną mąką nawet chleb. Mąka kukurydziana zawiera witaminy i minerały o działaniu antyoksydacyjnym, zaliczyć należy do nich beta-karoten, selen i witaminę E. Ma lekko słodkawy smak i sprawdzi się świetnie jako dodatek do babeczek, placków czy bułeczek. Mąka amarantusowa jest łatwostrawna, bogata w minerały, błonnik i pełnowartościowe białko. Można dodać jej odrobinę do ciasta lub chleba, wzbogaci wartość odżywczą, a nie zmieni smaku. Mąka ryżowa to doskonałe rozwiązanie dla alergików, ponieważ bardzo rzadko wywołuje uczulenie. Dostępna jest w wersji oczyszczonej i pełnoziarnistej. Pełnoziarnista mąka ryżowa stanowi cenne źródło, w którym obecne są związki typowo prozdrowotne, takie jak lignany czy fitoestrogeny, chroniące przed nowotworami. W azjatyckiej kuchni jest tak popularna jak u nas mąka pszenna. Sprawdzi się jako jeden z elementów placków, klusek czy ciast. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą mąk.
Aktualnie oglądasz