Masła
Masło to smaczny dodatek do kanapki, który dostarcza wielu składników odżywczych. Masła tworzone... czytaj więcej Masło to smaczny dodatek do kanapki, który dostarcza wielu składników odżywczych. Masła tworzone są na bazie różnorodnych surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Masło sezamowe zwn. pastą sezamową pochodzi z kuchni arabskiej, charakteryzuje się złotym kolorem i sezamowo-orzechowym aromatem. W konsystencji przypomina gęsty sos. W 60% składa się z tłuszczów, a w 20% z białka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym linolowy i oleinowy. Ponadto ma węglowodany, błonnik oraz aminokwasy, takie jak metioniny, fenyloalaniny, tryptofanu oraz lizynę. Jest źródłem witamin z grupy B, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i gamma-tokoferolu oraz mikroelementów - żelaza, manganu, cynku, wapnia i magnezu. Obecne są w nim również antyoksydanty. Zawarte w nim składniki mają korzystny wpływ na układ nerwowy, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Tahini - masło sezamowe może świetnie zastąpić klasyczne masło, a nawet krem czekoladowy jako dodatek do pieczywa, wafli, naleśników. Jest podstawą do wykonania hummusu, baby ghanoush, chałwy oraz sosu. Pamiętajmy jednak, że sezam to jeden z najsilniejszych alergenów, łączony z uczuleniem na orzechy. Tak więc tahini nie powinno być spożywane przez alergików i astmatyków. Warto dołączyć je do menu w przypadku wegan i wegetarian w uzupełnieniu diety o białko i cenne węglowodany. Dostępne w naszej ofercie masło sezamowe zostało wykonane z ekologicznych ziaren, najwyższej jakości sezamu, bez udziału konserwantów czy sztucznych barwników oraz aromatów. Zapoznaj się z naszą ofertą maseł, w tym sezamowych, i znajdź dla nich miejsce w swoim menu.
Aktualnie oglądasz