Oleje
Olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy są pochodzenia roślinnego. Różnią się między sobą... czytaj więcej Olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy są pochodzenia roślinnego. Różnią się między sobą kolorem oraz właściwościami. Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, który otrzymuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest biały i topnieje w temperaturze od 20 do 28 st.C. Można stosować go do smażenia, pieczenia ciast, a nawet jako składnik margaryn lub czekolad. Wykorzystuje się go również w przemyśle chemicznym oraz kosmetycznym. Olej kokosowy wytwarzany jest na trzy sposoby. Olej kokosowy virgin powstaje w procesie fermentacji, odwirowywania lub ogrzewania w celu odparowania wody, a na końcu podlega schładzaniu. Zachowuje wszystkie swoje składniki bioaktywne. Olej kokosowy nierafinowany pozyskiwany jest z miąższu tłoczonego na zimno. Olej kokosowy rafinowany wykonywany jest z suszonego miąższu orzecha, który poddaje się następującym procesom: ogrzewaniu, oczyszczaniu z osadów, wybielaniu, aromatyzacji, a czasem nawet utwardzaniu. Olej kokosowy to źródło aż w 92% nasyconych kwasów tłuszczowych oraz w 8% nienasyconych. Zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe to w większości średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które dobrze się wchłaniają, mają także działanie antybakteryjne i termogeniczne. Olej kokosowy nierafinowany zawiera oprócz tłuszczów również witaminy B2, B6, C i E, kwas foliowy oraz minerały, w tym żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez i jod. Co ważne obecny jest w nim kwas laurynowy wspomagający odporność, o działaniu antybakteryjnym antywirusowym i antygrzybicznym. Olej kokosowy zawarty w posiłkach zwiększa intensywność procesów trawiennych w organizmie, kalorie są szybciej spalane oraz wspiera utrzymanie wymarzonej wagi. Zapraszamy do zapoznanie się z naszą ofertą olejów, których składniki pochodzą wyłącznie z certyfikowanych, skrupulatnie kontrolowanych upraw, gdzie nie ma miejsca na stosowanie chemicznych substancji ani zgody na poddawania roślin genetycznym modyfikacjom.
Aktualnie oglądasz