Płatki
Płatki są niewątpliwie smakowitym dodatkiem do mleka lub jogurtu, chociaż nadają się także do... czytaj więcej Płatki są niewątpliwie smakowitym dodatkiem do mleka lub jogurtu, chociaż nadają się także do chrupania solo jako przekąska. Można podzielić je na dwa rodzaje ze względu na sposób ich wytwarzania. Pierwsze przygotowuje się na bazie ciasta doprawionego cukrem, solą i innymi dodatkami smakowymi, umieszcza w maszynie z wysokim ciśnieniem, następnie formuje się cienkie płatki, które aby były kruche opiekane są w temperaturze 270-330 st.C, wtedy poziom ich wilgotności spada do 1-3%. W ten sposób powstają znane nam płatki kukurydziane, płatki z otrębów pszenicznych czy płatki orkiszowe oraz wiele innych, dodawanych do mleka czy jogurtu. Drugie to płatki surowe powstają poprzez rozdrobnienie ziaren pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, orkiszu, prosa lub gryki. Nadają się one do namoczenia lub gotowania. Nie ma w nich żadnych dodatków smakowych, stanowią element musli, gdzie połączone są z owocami, nasionami, orzechami, a nawet czekoladą. Płatki tego typu zawierają całe mnóstwo wartościowych składników odżywczych, witaminy z grupy B, a niektóre witaminę E, minerały, takie jak cynk, miedź, magnez, wapń i żelazo. Płatki pszenne dodają dużo energii, są bogate w skrobię i błonnik, cechuje je neutralny smak. Płatki żytnie są niskokaloryczne, mnóstwo w nich pożywnego błonnika, odznaczają się wysokim poziomem twardości, zawierają lignany zapobiegające chorobom serca oraz nowotworom. Płatki owsiane są najbardziej odżywcze i bogate w kwas linolowy, należący do grupy omega-6. Płatki jęczmienne charakteryzują się obecnością beta-glukanów oraz antyoksydantów o działaniu przeciwwirusowym i przeciwnowotworowym. Płatki orkiszowe zawierają dużo białka, dobrze przyswajalny gluten, sporo błonnika i cenne minerały, posiadają kwas linolenowy omega -3 oraz witaminę A. Płatki jaglane są bezglutenowe, dostarczają całe mnóstwo składników mineralnych oraz kwas krzemowy wzmacniający włosy i paznokcie. Płatki gryczane są bezglutenowe, ciemne, wyraźne w smaku, mają wysoki poziom białka i minerałów oraz aminokwasy, takie jak lizyna i leucyna, którą odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Dostępne w naszej ofercie płatki to produkty najwyższej jakości, przygotowane ze składników pochodzenia roślinnego, ekologicznego. Są pełnowartościowe i smaczne, z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i małym domownikom. Wybierz wersję do spożycia od razu, namaczania lub gotowania. W każdej wersji będą z pewnością smaczne.
Aktualnie oglądasz