Płatki śniadaniowe
Śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia, a maluszki warto od samego początku uczyć... czytaj więcej Śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia, a maluszki warto od samego początku uczyć dobrych nawyków żywieniowych. Pomocne będą w tym płatki zbożowe, które można dodawać do mleka lub kremy do smarowania pieczywa. Płatki zbożowe są źródłem sporej ilości zdrowych, wolno rozkładających się węglowodanów, zaopatrujących organizm w energię, dającą poczucie sytości na dłuższy czas. Zawierają białka oraz duże ilości błonnika, usprawniające pracę całego przewodu pokarmowe. Najlepiej jak są wyprodukowane z pełnych ziaren zbóż – zachowują wówczas komplet składników odżywczych, minerałów i witamin oraz dużą ilość błonnika. Jeśli płatki powstały na bazie owsa, prosa, ryżu czy kukurydzy, pochodzących z upraw ekologicznych, nie zawierając glutenu i mogą być podawane przy różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych. Alternatywą dla płatków, które na pewno polubią najmłodsi, są zbożowe batoniki z dodatkiem czekolady. Jedne i drugie można dodać do mleka czy jogurtu i śniadanie gotowe. Smaczne kremy do smarowania pieczywa wykonane są ze składników pochodzenia ekologicznego. Producentami tych produktów są takie marki jak: Bio Nebio, Molino Nicoli i Rapunzel.
Aktualnie oglądasz