DARMOWA WYSYŁKA dla zamówień powyżej 229 zł

Wspieramy beztroskie dzieciństwo :)
Ponad 25 tysięcy produktów w ofercie !

Porady Mlekolandii

Zęby mleczne
07 czerwiec 2018

Temat mleczaków przewija się wśród rodziców niezwykle często. Dla części maluszków będzie to spory problem i wyzwanie. Dlatego dobrze jest właściwie się do tego przyszykować. Czy wiecie dla przykładu w jakim wieku można się spodziewać utraty pierwszego ząbka? Który będzie to najpewniej?

Czytaj dalej
Do czego potrzebna jest Witamina D?
25 maj 2018

Jeszcze na początku XX. wieku, zanim odkryto witaminę D, aż 75% mieszkańców dużych miast chorowało na krzywicę. To bez wątpienia porażająca statystyka, która jasno nam pokazuje, jak istotnym składnikiem diety małego dziecka (aczkolwiek nie tylko dla niego) jest właśnie ów witamina. Objawy krzywicy to m.in. późne ząbkowanie, próchnica, rozmiękanie kości potylicy, ale też tzw. tężyczka krzywicza, która jest spowodowana znacznym spadkiem stężenia wapnia w surowicy krwi. Jak zatem jasno widać, problem jest znaczący i jego pomijanie może mieć opłakane skutki.

Czytaj dalej
Dobre składniki, dobry humor
11 maj 2018

Trudy dnia codziennego często dają mocno popalić. Dlatego też właściwy dobór składników i odpowiednie odżywianie może nam odrobinę pomóc. Jedną ze słodkości, którą dobrze jest mieć na względzie w takim właśnie zakresie jest czekolada. Przekonajmy się jak wygląda to w praktyce i spójrzmy na dobrze wyselekcjonowane składniki w niej zawarte. Nie mamy bowiem wątpliwości, że większość z naszych czytelników sięga po tę słodycz.

Czytaj dalej
Ospa wietrzna - wiosenne zagrożenie
27 kwiecień 2018

Popularna wiatrówka dotyka każdego roku ok. 200 tysięcy osób. Choroba najczęściej atakuje właśnie wiosną, dotykając nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Jak się należycie uporać z tym problemem? Jak go właściwie zdiagnozować? Zdrowie dzieci jest dla nas najważniejsze, dlatego do tematu należy podejść z największą ostrożnością. W tej poradzie sprawdzamy dokładnie zarówno tematykę zachorowań, ale również przeciwdziałań i walki z ospą, gdy ta już się nam trafi. Należałoby temat w ogóle zacząć od faktu, że jest to choroba wirusowa, mocno zakaźna. Całe szczęście, chorujemy na nią jedynie raz w życiu, aczkolwiek sam wirus pozostaje w organizmie i może się w przyszłości przerodzić w półpasiec.

Czytaj dalej
Okres wiosenny dla dziecka
13 kwiecień 2018

Pogoda w okresie wiosennym może rozpieszczać. Nie możemy jednak opuszczać "gardy". Zdrowie dziecka jest najważniejsze, dlatego śpieszymy z radami, jak pomóc sobie we wspomnianym okresie. Mimo sporych ilości słońca nie powinniśmy zapominać o tym, że malec wciąż może zmarznąć lub się przegrzać.

Czytaj dalej
Wybieramy pieluszkę idealną.
23 marzec 2018

Cieszycie się, że Wasze dziecko przyjdzie na świat, ale na myśl o pierwszej zmianie pieluszki ogarnia Was zniechęcenie, a może nawet strach? Spokojnie, po kilku dniach ta czynność stanie taką rutyną, że nawet przestaniecie zauważać, że ją wykonujecie! Jednak niebagatelną sprawą jest wybór odpowiedniej pieluszki, która ułatwi Wam zadanie, a jednocześnie będzie bezpieczna dla zdrowia Waszego dziecka. Podpowiadamy, o czym pamiętać przy wyborze pieluszek już od pierwszych dni życia malucha.

Czytaj dalej
Po porodzie – procedury szpitalne.
15 marzec 2018

Wasze dziecko właśnie przyszło na świat – Twój organizm wyczerpany jest mniej lub bardziej skomplikowanym porodem, ale ogromne emocje towarzyszące narodzinom potomka w połączeniu z burzą hormonalną, utrzymują Cię w stanie euforii. Z kolei dla szpitala Twój poród to rutynowy zabieg, jakich odbywa się kilka w ciągu każdej doby, a to, co będzie się działo w ciągu następnych kilku - kilkunastu godzin po porodzie, regulują szpitalne procedury. W tej poradzie przedstawiamy, jak wyglądają pierwsze chwile po porodzie, czego możesz się spodziewać i do czego masz prawo w tych ważnych dla Was obojga momentach. Warto pamiętać, że mimo istnienia jednolitych, obowiązujących standardów postępowania okołoporodowego, każda placówka rządzi się swoimi prawami i jeszcze przed porodem warto wybrać taką, która najlepiej będzie odpowiadała naszym oczekiwaniom.

Czytaj dalej
Jak wybrać zdrowe słodycze dla dziecka?
07 marzec 2018

Wszyscy już wiedzą, że nadmiar cukru w diecie dziecka szkodzi, stając się przyczyną wielu chorób, takich jak próchnica, zaburzenia metaboliczne czy otyłość. Z drugiej strony, wizja dzieciństwa bez słodyczy wydaje się bardzo smutna, wręcz ponura, tym bardziej, że z każdej strony jesteśmy atakowani reklamami słodyczy popularnych marek, a producenci prześcigają się w pomysłach, żeby przyciągnąć uwagę małego konsumenta.

Czytaj dalej
Jak nie dać się przesileniu wiosennemu?
28 luty 2018

Dni stają się coraz dłuższe, ale zimowa aura nie odpuszcza – możemy czuć się teraz wyjątkowo zmęczeni chłodem i nawet myśl o nadchodzącej wiośnie nie jest w stanie dodać nam energii. Senność, brak chęci do działania, osłabienie, słaba koncentracja, rozdrażnienie to skutek kilkunastu ostatnich tygodni, kiedy spędzaliśmy większość czasu w domu, unikając ruchu na świeżym powietrzu, bez dostatecznej ekspozycji na światło słoneczne. Również nasza dieta pozbawiona była dobrodziejstw, jakie niesie spożycie świeżych, sezonowych jarzyn i owoców. Zmieniająca się na wiosnę pogoda będzie stanowiła rodzaj szoku dla naszego organizmu, zwiększając jego osłabienie, przez co poczujemy się jeszcze bardziej wyczerpani. Również dzieci odczuwają przesilenie wiosenne - częściej łapią w tym okresie infekcje i trudniej uporać się z opieką nad nimi. Ale na szczęście są sposoby, aby wydobyć się z zimowego marazmu i w nowy sezon wkroczyć w pełni sił, ciesząc się wiosennym przebudzeniem natury i nadejściem przyjaźniejszej pory roku.

Czytaj dalej
Jak wybrać butelkę idealną?
22 luty 2018

Butelka dla niemowlaka jest ważnym elementem jego wyprawki, choć niekoniecznie musi pojawić się na samym początku, gdy dziecko karmione jest w sposób naturalny. Wprawdzie niektórym mamom udaje się przejść z etapu karmienia piersią od razu do kubeczka, w którym podaje się maluchowi mleko i różne napoje, ale nie zawsze takie rozwiązanie jest możliwe. Nawet w przypadku dzieci karmionych piersią, dobrze dobrana butelka przyda się, gdy mama powróci do aktywnego trybu życia i zechce podawać dziecku mleko odciągnięte z piersi, a także do podawania mleka modyfikowanego dla dzieci, jeśli zdecydujemy się na nie na pewnym etapie.

Czytaj dalej
Wybieramy obiadek dla dziecka.
15 luty 2018

Obiadek dla dziecka - domowy czy gotowy? Ten temat budzi sporo kontrowersji wśród rodziców – jedni uważają, że sami najlepiej przygotują pełnowartościowy posiłek, drudzy polegają na daniach gotowych, opracowanych przez ekspertów, z przebadanych laboratoryjnie składników. Jednak trzeba przyznać, że dla większości rodziców gotowe obiadki w słoiczkach są kuszące – jeśli nie na co dzień, to od czasu do czasu. Przydają się osobom zapracowanym, które nie mają czasu szukać po bazarkach ekologicznych warzyw, zajmować się ich obróbką i gotowaniem. Z kolei, nawet najbardziej zagorzali miłośnicy domowych obiadów znają ten moment, kiedy dziecko krzywi się i z furią wypluwa przygotowywany przez pół dnia posiłek, bo na przykład nie posmakował mu jakiś nowy składnik. Dobrze wówczas mieć sprawdzony słoiczek pod ręką – jak również w wielu innych awaryjnych sytuacjach. Oczywiście, do Was należy wybór, z jaką częstotliwością chcecie korzystać z „gotowców”, ale jeśli już zdecydujecie się na taki produkt, warto wiedzieć, czym kierować się przy jego wyborze.

Czytaj dalej
Jak powinien spać noworodek?
08 luty 2018

Noworodki dużo śpią - zazwyczaj 16-17 godzin dziennie. Ale większość dzieci w ciągu pierwszych kilku tygodni życia jednorazowo nie przesypia dłużej niż dwie do czterech godzin, zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy. W efekcie dziecko śpi dużo, ale rozkład jego snu jest nieregularny i bardzo męczący dla młodych rodziców. Dlaczego tak się dzieje? Poszczególne cykle snu niemowlęcia są znacznie krótsze niż u osób dorosłych, a w większości jest to faza REM, podczas której występują szybkie ruchy gałek ocznych – jest ona uważana za niezbędną do intensywnego rozwoju mózgu we wczesnym etapie życia. Dlatego gdy jesteśmy ostatecznie wyczerpani nieregularnością i nieprzewidywalnością snu u naszego potomka, możemy się pocieszyć, że jest to absolutnie konieczna faza jego rozwoju i nie potrwa ona zbyt długo (wiemy, że to słaba pociecha, gdy pada się ze zmęczenia, ale jednak…).

Czytaj dalej
Pokarm naturalny - jego cudowne właściwości.
01 luty 2018

Pokarm naturalny zasługuje na miano superfood, i to w dodatku spersonalizowanej, opracowanej przez Naturę zgodnie z etapami rozwoju dziecka, dla którego jest ono przeznaczone. Jego skład i właściwości od lat są poddawane wnikliwym badaniom. Pojawienie się na rynku mleka modyfikowanego sprawiło, że naukowcy usiłują wychwycić i odtworzyć w mieszankach unikalne właściwości pokarmu naturalnego. Wygląda jednak na to, że jeszcze długo pozostanie to poza sferą ludzkich możliwości.

Czytaj dalej
Kolka – jak sobie z nią radzić?
25 styczeń 2018

Kolka w odczuciu rodziców jest jedną z najbardziej niepokojących dolegliwości wczesnego wieku niemowlęcego. Dotyka ona ok. jednej trzeciej wszystkich dzieci. Charakteryzuje się częstymi i niewyjaśnionymi napadami gwałtownego płaczu, które powtarzają się prawie codziennie, mniej więcej w tym samym czasie i trwają trzy godziny lub nawet dłużej. Ataki kolki występują w przedziale czasowym od kilku tygodni do kilku miesięcy, ale zwykle zanikają bez specjalnego leczenia. Stwierdzono, że kolka występuje w takim samym stopniu u niemowląt karmionych butelką, jak i u tych karmionych piersią.

Czytaj dalej
Karmienie mieszane – pierś i butelka.
18 styczeń 2018

Karmienie piersią przeżywa ostatnio swój renesans i jest szeroko propagowane jako najzdrowszy i najlepszy sposób żywienia niemowląt. Nie sposób temu zaprzeczyć, ale tylko młode mamy wiedzą, z jakim wysiłkiem wiąże się czasami utrzymanie laktacji. Każda kobieta powinna otrzymać rzetelną informację o korzyściach związanych z karmieniem piersią i sama zdecydować, jak chce karmić maleństwo. Mimo niezaprzeczalnych zalet pokarmu naturalnego, odpowiednio dobrane mleko modyfikowane na pewno nie zrobi nikomu krzywdy, a odżywiany mieszanką maluch również może cieszyć się zdrowiem i rozwijać prawidłowo. Gdy jednak, karmiąc niemowlę piersią, napotykacie przeszkody, które wydają się Wam nie do pokonania, nie rezygnujcie z niego od razu – pewnym kompromisem może okazać się karmienie mieszane.

Czytaj dalej
Skaza białkowa – co to oznacza?
12 styczeń 2018

Wiele młodych mam, zajmujących się noworodkiem, obserwuje u swojego dziecka objawy dyskomfortu pokarmowego i zaczyna podejrzewać u dziecka alergię lub nietolerancję na mleko krowie. Jeśli karmi piersią, wiąże problemy ze spożywanymi przez siebie produktami mleczarskimi. W przypadku mleka modyfikowanego, to ono staje się głównym podejrzanym.

Czytaj dalej
Dieta mamy karmiącej.
04 styczeń 2018

Karmienie piersią sprawia, że stajesz się odpowiedzialna za jakość pokarmu, jaki otrzymuje Twoje dziecko, ponieważ jest on wytwarzany w Twoim organizmie. Ale, wbrew obiegowym opiniom, nie oznacza to wcale, że okres laktacji ma być dla Ciebie czasem kulinarnych wyrzeczeń i rezygnacji. Na pewno słyszałaś w swoim otoczeniu „życzliwe rady”, że karmiąc, nie możesz jeść potraw smażonych i ciężkostrawnych, o intensywnym smaku, żywności potencjalnie alergizującej, jak miód czy orzechy, świeżych zielenin, czekolady, mleka krowiego itd., itd.

Czytaj dalej
Przeziębienie u dziecka – jak mu pomóc?
29 grudzień 2017

Zima to sezon częstych infekcji u dzieci – od niewinnych przeziębień po groźne grypy. Jednak nawet te pierwsze potrafią być kłopotliwe, gdy zachoruje niemowlę lub małe dziecko. Po pierwsze, mały pacjent gorzej znosi niegroźne, choć uciążliwe dolegliwości, po drugie – przeważnie z wielką niechęcią poddaje się różnym zabiegom terapeutycznym, nie przepada też za łykaniem niezbędnych lekarstw. Na szczęście, są sposoby, które mogą ułatwić życie choremu maluszkowi i jego rodzicom – postaramy się je pokrótce zaprezentować.

Czytaj dalej
Dziecko przy wigilijnym stole.
22 grudzień 2017

Przygotowania do Świąt w pełni, a wkrótce będziemy oczekiwać pierwszej gwiazdki i rodzinnego spotkania przy stole. Choinka, prezenty i świąteczny nastrój mogą sprawić radość nawet kilkumiesięcznemu dziecku, ale co z kolacją wigilijną? W jakim wieku musi być dziecko, aby zasiąść wraz z rodzicami przy stole i spróbować wigilijnych przysmaków?

Czytaj dalej
Jak długo karmić piersią?
14 grudzień 2017

Zalety karmienia naturalnego są oczywiste dla każdego – po uporaniu się z przejściowymi trudnościami, rytm karmienia ustala się, piersi wytwarzają odpowiednią ilość mleka, dziecko zdrowo rośnie na pokarmie najlepszym z możliwych, a jednocześnie między nim a matką tworzy się wyjątkowa więź, dzięki której oboje mogą się cieszyć wyjątkowym poczuciem bliskości. Mijają kolejne miesiące, bobas rośnie, w jego dietę wkraczają inne pokarmy i… pojawia się pytanie, jak długo powinien jeszcze ssać pierś matki.

Czytaj dalej
Ile powinno jeść niemowlę?
08 grudzień 2017

Jak dużo powinno jeść moje dziecko? Niezależnie, czy maluch jest karmiony piersią, czy butelką, często towarzyszy temu obawa rodziców, czy otrzymał on odpowiednią ilość pokarmu. Na początku rozpoznawanie sytości u dziecka może być trudne – u niemowląt ssanie piersi czy smoczka nie jest tylko sposobem na zaspokojenie głodu, ale także na zapewnienie sobie komfortu.

Czytaj dalej
Eko żywność dla dziecka – czy trudno ją znaleźć?
24 listopad 2017

Wzrost świadomości konsumenckiej sprawia, że coraz uważniej przyglądamy się temu, co jemy. Zwracamy uwagę, w jakich warunkach uprawia się rośliny oraz hoduje zwierzęta na potrzeby przemysłu spożywczego, jak przebiega transport i przechowywanie produktów rolnych, zanim trafią one do zakładów i jakie składniki znajdują się produkcie, który finalnie trafia na nasze stoły.

Czytaj dalej
Jak korzystać z laktatora?
16 listopad 2017

O rodzajach laktatorów, kryteriach wyboru urządzenia oraz kwestiach związanych z zakupem lub wypożyczeniem sprzętu pisaliśmy już w naszych „Poradach”. Dziś zajmiemy się natomiast praktycznymi aspektami korzystania z tego urządzenia, dzięki któremu pokarm naturalny – najzdrowsze pożywienie dla Twojego dziecka - może być odciągany, przechowywany i podawany we właściwym momencie.

Czytaj dalej
Jak przechowywać pokarm naturalny?
09 listopad 2017

Pokarm matki jest najlepszym pożywieniem dla dziecka, idealnie dopasowanym do jego indywidualnych potrzeb. Kiedy karmisz piersią przyzwyczajasz się, że mleko zawsze jest odpowiednio ciepłe i gotowe do spożycia dla Twojego dziecka. Ale jeśli zdecydujesz się na powrót do pracy czy innego typu aktywności, a jednocześnie zechcesz, aby Twoje dziecko nadal korzystało z dobrodziejstw naturalnego pokarmu, będziesz potrzebowała nie tylko laktatora, ale także pomysłu na to, jak przechowywać odciągnięte mleko, tak aby nadal było ono bezpiecznym i pełnowartościowym pokarmem dla Twojego malucha.

Czytaj dalej
Nosidełka dla niemowląt – jak wybrać?
02 listopad 2017

Noszenie maluchów na plecach czy przy piersi jest sposobem sprawowania opieki nad potomstwem u bardzo wielu gatunków ssaków – również człowiek korzystał z niego od stuleci, z jako najbardziej oczywistego i naturalnego sposobu na bycie cały czas w kontakcie ze swoim maleństwem. Sytuacja nieco się zmieniła, gdy pojawiły się wózki i inne udogodnienia, ale rodzice coraz częściej wracają do starych, sprawdzonych rozwiązań. Małe dzieci bardzo potrzebują bliskości swoich opiekunów, jest ona dla nich czymś naturalnym i koniecznym – wynika to z mechanizmów ewolucyjnych. Stały kontakt z opiekunem buduje w bezradnym niemowlęciu poczucie bezpieczeństwa i ufność, że jego potrzeby w zakresie karmienia, pielęgnacji i opieki zostaną zaspokojone.

Czytaj dalej
Stewia – dlaczego warto poznać ją bliżej?
27 październik 2017

Rafinowany cukier, najczęściej używany w Polsce jako substancja słodząca, ma wiele mankamentów: jest pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych, ma sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, sprzyja otyłości, cukrzycy i chorobom zębów. Z tego powodu często szukamy zdrowszej alternatywy. Na rynku istnieje sporo niskokalorycznych substancji słodzących, ale większość z nich jest pochodzenia syntetycznego. Istnieje jednak kilka naturalnych słodzików, które charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi, mają także sporo innych zalet – jednym z nich jest stewia. Ta niepozorna roślina robi ostatnio sporą karierę – jest naturalna i ma zero kalorii, a jej właściwości zdrowotne zostały potwierdzone badaniami klinicznymi. Stewia jest spokrewniona z astrami i chryzantemami, obejmuje ponad 240 gatunków roślin – jako źródło substancji słodzących wykorzystuje się Stevia rebaudiana, krzak o wysokości 50-100 cm, pochodzący z Paragwaju i Brazylii, ale nadający się do uprawy w wielu rejonach świata. W Ameryce Południowej stewia jest używana od stuleci – nie tylko jako słodzik, ale także jako roślina lecznicza. W Europie została dopuszczona do obrotu w 2011 roku, ale w krajach Dalekiego Wschodu stała się popularna już ponad 40 lat temu. Stewia jako produkt o zerowej kaloryczności nie zawiera cukrów, tłuszczu, ani białek, natomiast w jej liściach znajdziemy antyoksydanty – witaminę C, fenole, kwas foliowy oraz mikroelementy. Słodki smak liście stewii zawdzięczają glikozydom stewiolowym – pochodnym stewiolu. Są to: stewiozyd, rebaudiozyd A, rebaudiozyd C, dulkozyd A oraz śladowe ilości rebaudiozydów B, D i E. Glikozydy stewiolowe są (w zależności od sposobu przeprowadzania porównań) 200-300 razy bardziej słodkie niż sacharoza zawarta w zwykłym cukrze, chociaż naturalna stewia zawiera także lekką, ledwo wyczuwalną goryczkę, która nadaje jej charakterystyczny posmak. Oprócz słodyczy, stewia ma także działanie lecznicze – stewiozyd jest środkiem obniżającym nadciśnienie krwi i przez to zapobiegającym wielu groźnym chorobom układu krążenia, przerostowi lewej komory serca, udarowi mózgu i niewydolności nerek. Blokuje on przenikanie jonów magnezu i wapnia przez błony międzykomórkowe – jest to mechanizm podobny do tego stosowanego w niektórych lekach na obniżenie ciśnienia. Jego działanie potwierdziły testy kliniczne – jednak należy pamiętać, że pacjentom podawano stewiozyd w dużych dawkach (500 mg 3 razy dziennie). To więcej niż jesteśmy w stanie przyjąć, używając kilku listków stewii do słodzenia napojów. W tej formie na pewno w dłuższej perspektywie będzie miała ona pozytywny wpływ na nasz organizm, nie ma co jednak liczyć na spektakularną redukcję ciśnienia po wypiciu paru osłodzonych stewią herbatek. Stewia nieźle radzi sobie także z jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie – cukrzycą typu II, charakteryzującą się podniesionym poziomem cukru we krwi, związanym z insulinoodpornością lub niezdolnością do produkcji insuliny. Testy laboratoryjne wykazały, że przyjęty z posiłkiem gram stewiozydu zmniejszył poziom cukru we krwi u osób badanych o 18%! Okazało się też, że stewia jest metabolizowana bez insuliny, natomiast zwiększa wydzielanie tego hormonu i podnosi wrażliwość komórek na jego działanie – insulina eksportuje cukier do komórek, obniżając jego poziom we krwi. Jako produkt o zerowym indeksie glikemicznym oraz zerowej kaloryczności, stewia wygrywa z sacharozą (cukier rafinowany) oraz syntetycznym aspartamem. Jest idealnym słodzikiem dla diabetyków i osób walczących z nadwagą. Ponadto, badania na zwierzętach potwierdziły, że stewia redukuje poziom cholesterolu LDL, przez co może pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, pobudza do działania układ immunologiczny i być może zapobiega nowotworom. Jest środkiem bakteriobójczym – bierze się ją pod uwagę jako antidotum na boreliozę, zapobiega też kandydozie – dolegliwościom związanym z obecnością w jelitach drożdżaka Candida albicans, którym można zapobiegać poprzez redukcję cukru w diecie. Mimo że jest bardzo słodka, hamuje łaknienie. Z uwagi na fakt, że nie zawiera cukru i nie fermentuje, zapobiega namnażaniu bakterii w jamie ustnej i powstawaniu próchnicy, jest więc bezpieczna dla naszych zębów. Słodycze ze stewią to doskonały wybór dla najmłodszych. Charakteryzuje ją przy tym wysoki poziom bezpieczeństwa stosowania – jak dotychczas, wydaje się, że spożywana umiarkowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych, można ją natomiast przedawkować. Dzienna, dopuszczalna dawka stewii wynosi 4 mg/kg masy ciała, jej przekroczenie może na przykład prowadzić do przejściowych sensacji ze strony przewodu pokarmowego (ostatecznie, problemy z żołądkiem mogą się zdarzyć także po spożyciu nadmiernej ilości cukru rafinowanego, więc nie należy się stewii obawiać). Obawiano się kiedyś, że może zbyt ingerować w układ hormonalny i wpływać na płodność, jednak obawy te nie znalazły potwierdzenia w wynikach badań – warto pamiętać, że niektóre plemion indiańskie w Ameryce Południowej stosują ją od setek lat, ciesząc się dobrym zdrowiem. Stewię możemy wykorzystywać pod czterema postaciami – świeże liście, susz, biały proszek oraz słodzik w płynie. Najbardziej naturalne są dwie pierwsze z nich, ale ich użycie do niektórych celów kulinarnych może być nieco kłopotliwe. Stewia w proszku i w płynie, a także ta znajdująca się w słodyczach, napojach czy płatkach śniadaniowych to po prostu wyekstrahowane z niej, czyste glikozydy – najczęściej stewiozyd z dodatkiem rebaudiozydów. Należy jednak pamiętać, że stewiowe słodziki w proszku czasem zawierają inne substancje, na przykład maltodekstrynę, która jest bardziej kaloryczna i ma wyższy indeks glikemiczny – dlatego czytajmy składy i wybierajmy glikozydy stewiolowe w czystej postaci, zwłaszcza jeśli szukamy produktu dla diabetyków lub zależy nam na unikaniu zbędnych kalorii. Ważne są także kwestie smaku – wiele osób uważa, że proszek smakuje lepiej, niż ekstrakt płynny, mający charakterystyczny posmak. Dość dobrym wyborem jest stewia zmieszana z erytrytolem – ma on niski indeks glikemiczny i znikomą kaloryczność, a jego dodatek likwiduje nielubianą przez niektórych stewiową goryczkę. Warto jednak przetestować kilka słodzików i wybrać ten, którego smak nam najbardziej odpowiada. Warto wspomnieć, że stewię można uprawiać – w doniczce i na gruncie. Wymaga ona dość wysokiej temperatury (min.22°C) oraz dużej wilgotności powietrza. Jest dosyć wymagająca – nie toleruje ani suszy, ani zalania. Nie ma natomiast specjalnych wymagań glebowych – wystarczy jej zwykła ziemia, używana do uprawy kwiatów czy warzyw. W środowisku naturalnym stewia jest rośliną wieloletnią, jednak w naszych ogrodach może się znaleźć jedynie sezonowo – nie przetrzyma pierwszych przymrozków. Natomiast w zimie idealnie będzie się czuła na parapecie w ciepłym pomieszczeniu. Stewię rozmnażamy z nasion, pędów lub kupujemy gotowe sadzonki. Liście zbieramy późno (wrzesień/październik), ale zanim roślina zakwitnie, ponieważ wówczas tracą one swoją charakterystyczną słodycz, a nuta goryczki staje się bardziej dominująca.

Czytaj dalej
Tłuszcze – Twój wróg czy przyjaciel?
19 październik 2017

Jednym z ugruntowanych żywieniowych stereotypów jest przekonanie, że tłuszcz jest generalnie niezdrowy – blokuje naczynia krwionośne, podwyższa cholesterol i tuczy, a poza tym jest go w naszej diecie zbyt dużo. Z drugiej strony – często słyszymy, że istnieją zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a preparaty z kwasami tłuszczowymi Omega-3 i 6 robią zawrotną karierę.

Czytaj dalej
Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze?
12 październik 2017

Większość z nas z entuzjazmem podchodzi do różnego rodzaju diet, które mają spowodować spadek wagi, oczyścić i odmłodzić organizm, a także zapobiegać różnego typu chorobom. Jednak po kilku dniach czy tygodniach ich stosowania i walki ze sobą czujemy, że dłużej się nie da i wracamy do dawnych nawyków żywieniowych, a jedynym efektem diety jest… efekt „jo-jo”.

Czytaj dalej
Czym zastąpić cukier w diecie?
05 październik 2017

Cukier ostatnio nie cieszy się dobrą opinią – lista oskarżeń pod jego adresem jest długa. Przede wszystkim, już w latach 30’ XX. w odkryto, że zawarta w cukrze glukoza stanowi doskonałe „paliwo” dla nowotworów, które się nią „żywią”. Ponadto, cukier spożywany w nadmiernych ilościach zaburza nasz metabolizm, stając się przyczyną cukrzycy, prowadzi także do otyłości, ponieważ w organizmie odkłada się w postaci tłuszczu. Do tego psuje zęby i u młodzieży jest jedną z przyczyn trądziku.

Czytaj dalej
Na czym polega „rodzicielstwo bliskości”?
29 wrzesień 2017

Kilkanaście lat temu modny był tzw. zimny wychów dzieci – jego główna zasada brzmiała „minimum emocji, maximum rozsądku”. Zaspokajanie potrzeb dziecka odbywało się według z góry ustalonych zasad, a nie w odpowiedzi na wysyłane przez nie sygnały, czułość należało okazywać bardzo oględnie, karcić - często i konsekwentnie.

Czytaj dalej

Porad udzielają

Zespół Mlekolandia Zespół Mlekolandia

Zespół rodziców z wieloletnim doświadczeniem.

Pokaż profil
Małgorzata Talaga-Duma Małgorzata Talaga-Duma

Absolwentka studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole...

Pokaż profil
mgr Elżbieta Lech mgr Elżbieta Lech

Położna z ponad 20-letnim doświadczeniem, mama trójki dzieci.

Pokaż profil
Anna Mendak – Czekaj Anna Mendak – Czekaj

Nazywam się Anna Mendak-Czekaj, z wykształcenia jestem psychologiem, z zamiłowania –...

Pokaż profil
mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek

Biotechnolog, doradca żywieniowy, dietetyk, terapeuta. Prelegentka i popularyzatorka...

Pokaż profil
Dr n med Barbara Janota

Dr n med Barbara Janota specjalista II stopnia z rehabilitacji ruchowej wykładowca...

Pokaż profil
dr n. med. Marta Malek - specjalista dermatolog-wenerolog dr n. med. Marta Malek - specjalista dermatolog-wenerolog

Pracuję jako specjalista dermatolog w Clinica Dermatologica w Gdańsku. Jestem...

Pokaż profil
Położna Barbara Broers Położna Barbara Broers

Jestem ”pozytywnie nakręconą z nutką nawiedzenia” J dyplomowaną położną z zamiłowania,...

Pokaż profil
Lek. med. Anna Gruszczyńska Lek. med. Anna Gruszczyńska

Jestem lekarzem, w trakcie specjalizacji z pediatrii. Regularnie jeżdżę na wizyty...

Pokaż profil
Ania Niepala Ania Niepala

Architekt, mama 3-letniej Zosi

Pokaż profil
dr n.med. Magdalena Golachowska dr n.med. Magdalena Golachowska

Specjalista chorób metabolicznych i doradca żywieniowy. Jej specjalizacją jest...

Pokaż profil
Dr Anna Januszewicz Dr Anna Januszewicz

Psycholog, specjalista z zakresu psychodietetyki.  W swoich zainteresowaniach naukowych...

Pokaż profil
mgr Magdalena Skowron

Absolwentka dwóch kierunków studiów Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu oraz...

Pokaż profil
mgr Kornelia Dziubacka

Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, czynny instruktor fitness i...

Pokaż profil
Katarzyna Patalan - Logopeda Katarzyna Patalan - Logopeda

Dyplomowany logopeda, fizjoterapeutka, mama trójki dzieci, założycielka Wydawnictwa...

Pokaż profil
mgr Beata Kostusik mgr Beata Kostusik

Mgr położnictwa.  Absolwentka Akademii Medycznej w Lublinie. Położna z 12-letnim...

Pokaż profil
Hanna Kotewicz Hanna Kotewicz

Udziela porad laktacyjnych w Poradni Patalogii Noworodka i Zaburzeń Laktacji przy...

Pokaż profil
mgr Izabela Bigosińska mgr Izabela Bigosińska

Międzynarodowy Dyplomowany Konsultant Laktacyjny (ICBLC). Konsultantka z powołania,...

Pokaż profil
dr Dermatolog Marta Malek

 dr n. med. Marta Malek - dermatolog z Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku.

Pokaż profil
Jedyny taki newsletter!

Dowiedz się pierwszy o nowościach i promocjach w ofercie!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady Mlekolandii

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady

Dział „Porady” na Mlekolandia.pl powstał z myślą o rodzicach, którzy, oprócz ogromnej radości związanej z narodzinami dziecka, odczuwają także niepewność przy podejmowaniu rozmaitych decyzji, związanych z opieką, pielęgnacją czy wychowaniem.

Naszym celem stało się stworzenie dla Was obiektywnego źródła informacji, opartego na najnowszym stanie wiedzy z zakresu pediatrii, psychologii, dietetyki itp. Koncentrujemy się na problemach dotyczących większości przyszłych i młodych rodziców, inspirację do artykułów czerpiemy między innymi z Waszych pytań i komentarzy na Facebooku Mlekolandii.

Nasze artykuły powstają we współpracy ze specjalistami – konsultantami, pediatrami, psychologami, położnymi, dietetykami i rehabilantami. Mamy nadzieję, że zaglądanie do naszych „Porad” ułatwi Wam trudne okresy opieki nad niemowlęciem.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mamy już 9567 pozytywnych opinii!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

"POLECAM:) KASZKA SUPER:) 100% POZYTYW"

11.10.2017

"Prosta przejrzysta strona internetowa, łatwe zamówienie, szybka dostawa. Polecam! :)"

Daga, 12.09.2017

"Bardzo sprawna sprzedaż, dobry produkt !"

08.08.2017

“Rewelacja:) Towar jak w opisie i błyskawiczna, świetnie spakowana paczka. Dziękuję i POLECAM!”

18.07.2017

“Polecam wszystkim, szybko, sprawnie, idealnie.”

12.06.2017

“Za wżdy prawdę wam powiadam jakoby ten oto zacny Sklep godzien był polecenia mego. Czyny jego chwalebne a dane przezeń słowo honorowo dotrzymane. Polecam!”

11.05.2017

“Wszystko w porzadku, SUPER SOLIDNY SKLEP, bardzo szybka dostawa, 100% pozytyw, POLECAM BARDZO GORACO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

19.04.2017

Dodane do koszyka

zamknij
Rabat:
-0,00
Razem:
0,00