DARMOWA WYSYŁKA dla zamówień powyżej 229 zł

Wspieramy beztroskie dzieciństwo :)
Ponad 25 tysięcy produktów w ofercie !

Porady Mlekolandii

Jak korzystać z laktatora?
16 listopad 2017

O rodzajach laktatorów, kryteriach wyboru urządzenia oraz kwestiach związanych z zakupem lub wypożyczeniem sprzętu pisaliśmy już w naszych „Poradach”. Dziś zajmiemy się natomiast praktycznymi aspektami korzystania z tego urządzenia, dzięki któremu pokarm naturalny – najzdrowsze pożywienie dla Twojego dziecka - może być odciągany, przechowywany i podawany we właściwym momencie.

Czytaj dalej
Jak przechowywać pokarm naturalny?
09 listopad 2017

Pokarm matki jest najlepszym pożywieniem dla dziecka, idealnie dopasowanym do jego indywidualnych potrzeb. Kiedy karmisz piersią przyzwyczajasz się, że mleko zawsze jest odpowiednio ciepłe i gotowe do spożycia dla Twojego dziecka. Ale jeśli zdecydujesz się na powrót do pracy czy innego typu aktywności, a jednocześnie zechcesz, aby Twoje dziecko nadal korzystało z dobrodziejstw naturalnego pokarmu, będziesz potrzebowała nie tylko laktatora, ale także pomysłu na to, jak przechowywać odciągnięte mleko, tak aby nadal było ono bezpiecznym i pełnowartościowym pokarmem dla Twojego malucha.

Czytaj dalej
Nosidełka dla niemowląt – jak wybrać?
02 listopad 2017

Noszenie maluchów na plecach czy przy piersi jest sposobem sprawowania opieki nad potomstwem u bardzo wielu gatunków ssaków – również człowiek korzystał z niego od stuleci, z jako najbardziej oczywistego i naturalnego sposobu na bycie cały czas w kontakcie ze swoim maleństwem. Sytuacja nieco się zmieniła, gdy pojawiły się wózki i inne udogodnienia, ale rodzice coraz częściej wracają do starych, sprawdzonych rozwiązań. Małe dzieci bardzo potrzebują bliskości swoich opiekunów, jest ona dla nich czymś naturalnym i koniecznym – wynika to z mechanizmów ewolucyjnych. Stały kontakt z opiekunem buduje w bezradnym niemowlęciu poczucie bezpieczeństwa i ufność, że jego potrzeby w zakresie karmienia, pielęgnacji i opieki zostaną zaspokojone.

Czytaj dalej
Stewia – dlaczego warto poznać ją bliżej?
27 październik 2017

Rafinowany cukier, najczęściej używany w Polsce jako substancja słodząca, ma wiele mankamentów: jest pozbawiony jakichkolwiek substancji odżywczych, ma sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, sprzyja otyłości, cukrzycy i chorobom zębów. Z tego powodu często szukamy zdrowszej alternatywy. Na rynku istnieje sporo niskokalorycznych substancji słodzących, ale większość z nich jest pochodzenia syntetycznego. Istnieje jednak kilka naturalnych słodzików, które charakteryzują się wysokimi walorami smakowymi, mają także sporo innych zalet – jednym z nich jest stewia. Ta niepozorna roślina robi ostatnio sporą karierę – jest naturalna i ma zero kalorii, a jej właściwości zdrowotne zostały potwierdzone badaniami klinicznymi. Stewia jest spokrewniona z astrami i chryzantemami, obejmuje ponad 240 gatunków roślin – jako źródło substancji słodzących wykorzystuje się Stevia rebaudiana, krzak o wysokości 50-100 cm, pochodzący z Paragwaju i Brazylii, ale nadający się do uprawy w wielu rejonach świata. W Ameryce Południowej stewia jest używana od stuleci – nie tylko jako słodzik, ale także jako roślina lecznicza. W Europie została dopuszczona do obrotu w 2011 roku, ale w krajach Dalekiego Wschodu stała się popularna już ponad 40 lat temu. Stewia jako produkt o zerowej kaloryczności nie zawiera cukrów, tłuszczu, ani białek, natomiast w jej liściach znajdziemy antyoksydanty – witaminę C, fenole, kwas foliowy oraz mikroelementy. Słodki smak liście stewii zawdzięczają glikozydom stewiolowym – pochodnym stewiolu. Są to: stewiozyd, rebaudiozyd A, rebaudiozyd C, dulkozyd A oraz śladowe ilości rebaudiozydów B, D i E. Glikozydy stewiolowe są (w zależności od sposobu przeprowadzania porównań) 200-300 razy bardziej słodkie niż sacharoza zawarta w zwykłym cukrze, chociaż naturalna stewia zawiera także lekką, ledwo wyczuwalną goryczkę, która nadaje jej charakterystyczny posmak. Oprócz słodyczy, stewia ma także działanie lecznicze – stewiozyd jest środkiem obniżającym nadciśnienie krwi i przez to zapobiegającym wielu groźnym chorobom układu krążenia, przerostowi lewej komory serca, udarowi mózgu i niewydolności nerek. Blokuje on przenikanie jonów magnezu i wapnia przez błony międzykomórkowe – jest to mechanizm podobny do tego stosowanego w niektórych lekach na obniżenie ciśnienia. Jego działanie potwierdziły testy kliniczne – jednak należy pamiętać, że pacjentom podawano stewiozyd w dużych dawkach (500 mg 3 razy dziennie). To więcej niż jesteśmy w stanie przyjąć, używając kilku listków stewii do słodzenia napojów. W tej formie na pewno w dłuższej perspektywie będzie miała ona pozytywny wpływ na nasz organizm, nie ma co jednak liczyć na spektakularną redukcję ciśnienia po wypiciu paru osłodzonych stewią herbatek. Stewia nieźle radzi sobie także z jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie – cukrzycą typu II, charakteryzującą się podniesionym poziomem cukru we krwi, związanym z insulinoodpornością lub niezdolnością do produkcji insuliny. Testy laboratoryjne wykazały, że przyjęty z posiłkiem gram stewiozydu zmniejszył poziom cukru we krwi u osób badanych o 18%! Okazało się też, że stewia jest metabolizowana bez insuliny, natomiast zwiększa wydzielanie tego hormonu i podnosi wrażliwość komórek na jego działanie – insulina eksportuje cukier do komórek, obniżając jego poziom we krwi. Jako produkt o zerowym indeksie glikemicznym oraz zerowej kaloryczności, stewia wygrywa z sacharozą (cukier rafinowany) oraz syntetycznym aspartamem. Jest idealnym słodzikiem dla diabetyków i osób walczących z nadwagą. Ponadto, badania na zwierzętach potwierdziły, że stewia redukuje poziom cholesterolu LDL, przez co może pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, pobudza do działania układ immunologiczny i być może zapobiega nowotworom. Jest środkiem bakteriobójczym – bierze się ją pod uwagę jako antidotum na boreliozę, zapobiega też kandydozie – dolegliwościom związanym z obecnością w jelitach drożdżaka Candida albicans, którym można zapobiegać poprzez redukcję cukru w diecie. Mimo że jest bardzo słodka, hamuje łaknienie. Z uwagi na fakt, że nie zawiera cukru i nie fermentuje, zapobiega namnażaniu bakterii w jamie ustnej i powstawaniu próchnicy, jest więc bezpieczna dla naszych zębów. Słodycze ze stewią to doskonały wybór dla najmłodszych. Charakteryzuje ją przy tym wysoki poziom bezpieczeństwa stosowania – jak dotychczas, wydaje się, że spożywana umiarkowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych, można ją natomiast przedawkować. Dzienna, dopuszczalna dawka stewii wynosi 4 mg/kg masy ciała, jej przekroczenie może na przykład prowadzić do przejściowych sensacji ze strony przewodu pokarmowego (ostatecznie, problemy z żołądkiem mogą się zdarzyć także po spożyciu nadmiernej ilości cukru rafinowanego, więc nie należy się stewii obawiać). Obawiano się kiedyś, że może zbyt ingerować w układ hormonalny i wpływać na płodność, jednak obawy te nie znalazły potwierdzenia w wynikach badań – warto pamiętać, że niektóre plemion indiańskie w Ameryce Południowej stosują ją od setek lat, ciesząc się dobrym zdrowiem. Stewię możemy wykorzystywać pod czterema postaciami – świeże liście, susz, biały proszek oraz słodzik w płynie. Najbardziej naturalne są dwie pierwsze z nich, ale ich użycie do niektórych celów kulinarnych może być nieco kłopotliwe. Stewia w proszku i w płynie, a także ta znajdująca się w słodyczach, napojach czy płatkach śniadaniowych to po prostu wyekstrahowane z niej, czyste glikozydy – najczęściej stewiozyd z dodatkiem rebaudiozydów. Należy jednak pamiętać, że stewiowe słodziki w proszku czasem zawierają inne substancje, na przykład maltodekstrynę, która jest bardziej kaloryczna i ma wyższy indeks glikemiczny – dlatego czytajmy składy i wybierajmy glikozydy stewiolowe w czystej postaci, zwłaszcza jeśli szukamy produktu dla diabetyków lub zależy nam na unikaniu zbędnych kalorii. Ważne są także kwestie smaku – wiele osób uważa, że proszek smakuje lepiej, niż ekstrakt płynny, mający charakterystyczny posmak. Dość dobrym wyborem jest stewia zmieszana z erytrytolem – ma on niski indeks glikemiczny i znikomą kaloryczność, a jego dodatek likwiduje nielubianą przez niektórych stewiową goryczkę. Warto jednak przetestować kilka słodzików i wybrać ten, którego smak nam najbardziej odpowiada. Warto wspomnieć, że stewię można uprawiać – w doniczce i na gruncie. Wymaga ona dość wysokiej temperatury (min.22°C) oraz dużej wilgotności powietrza. Jest dosyć wymagająca – nie toleruje ani suszy, ani zalania. Nie ma natomiast specjalnych wymagań glebowych – wystarczy jej zwykła ziemia, używana do uprawy kwiatów czy warzyw. W środowisku naturalnym stewia jest rośliną wieloletnią, jednak w naszych ogrodach może się znaleźć jedynie sezonowo – nie przetrzyma pierwszych przymrozków. Natomiast w zimie idealnie będzie się czuła na parapecie w ciepłym pomieszczeniu. Stewię rozmnażamy z nasion, pędów lub kupujemy gotowe sadzonki. Liście zbieramy późno (wrzesień/październik), ale zanim roślina zakwitnie, ponieważ wówczas tracą one swoją charakterystyczną słodycz, a nuta goryczki staje się bardziej dominująca.

Czytaj dalej
Tłuszcze – Twój wróg czy przyjaciel?
19 październik 2017

Jednym z ugruntowanych żywieniowych stereotypów jest przekonanie, że tłuszcz jest generalnie niezdrowy – blokuje naczynia krwionośne, podwyższa cholesterol i tuczy, a poza tym jest go w naszej diecie zbyt dużo. Z drugiej strony – często słyszymy, że istnieją zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a preparaty z kwasami tłuszczowymi Omega-3 i 6 robią zawrotną karierę.

Czytaj dalej
Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze?
12 październik 2017

Większość z nas z entuzjazmem podchodzi do różnego rodzaju diet, które mają spowodować spadek wagi, oczyścić i odmłodzić organizm, a także zapobiegać różnego typu chorobom. Jednak po kilku dniach czy tygodniach ich stosowania i walki ze sobą czujemy, że dłużej się nie da i wracamy do dawnych nawyków żywieniowych, a jedynym efektem diety jest… efekt „jo-jo”.

Czytaj dalej
Czym zastąpić cukier w diecie?
05 październik 2017

Cukier ostatnio nie cieszy się dobrą opinią – lista oskarżeń pod jego adresem jest długa. Przede wszystkim, już w latach 30’ XX. w odkryto, że zawarta w cukrze glukoza stanowi doskonałe „paliwo” dla nowotworów, które się nią „żywią”. Ponadto, cukier spożywany w nadmiernych ilościach zaburza nasz metabolizm, stając się przyczyną cukrzycy, prowadzi także do otyłości, ponieważ w organizmie odkłada się w postaci tłuszczu. Do tego psuje zęby i u młodzieży jest jedną z przyczyn trądziku.

Czytaj dalej
Na czym polega „rodzicielstwo bliskości”?
29 wrzesień 2017

Kilkanaście lat temu modny był tzw. zimny wychów dzieci – jego główna zasada brzmiała „minimum emocji, maximum rozsądku”. Zaspokajanie potrzeb dziecka odbywało się według z góry ustalonych zasad, a nie w odpowiedzi na wysyłane przez nie sygnały, czułość należało okazywać bardzo oględnie, karcić - często i konsekwentnie.

Czytaj dalej
Ubranie dla niemowlaka – jak wybrać?
21 wrzesień 2017

Między karmieniem, zmienianiem pieluchy, kąpaniem i przytulaniem, ubranka wydają się nam najmniej ważną rzeczą. A niesłusznie – to właśnie one mają bezpośredni kontakt z największym i niezwykle ważnym organem niemowlęcia – jego skórą, która jest jeszcze bardzo wrażliwa i nie ma w pełni ukształtowanych mechanizmów obronnych. Poza tym, dobrze dobrane ciuszki ułatwią nam wiele codziennych czynności – przebieranie niemowlęcia czy zmiana pieluszki (co najmniej kilka razy dziennie!) staną się o wiele prostsze. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na dbanie o garderobę maluszka - dzięki temu on będzie się cieszył się komfortem, a rodzice – dobrą prezencją swojej pociechy.

Czytaj dalej
Co z tym glutenem?
14 wrzesień 2017

luten to ogólna nazwa białek roślinnych, występujących w pszenicy (durum, semolinie, orkiszu i innych), życie, jęczmieniu i pszenżycie - krzyżówce pszenicy i żyta. Do zbóż glutenowych teoretycznie nie zalicza się owies, jednak z uwagi na bliskość upraw innych zbóż, często jest on „skażony” glutenem – chyba że posiada wyraźne oznaczenie „gluten free”. Oprócz zbóż i ich przetworów, gluten można także znaleźć w wielu innych rodzajach żywności, czasami nawet tam, gdzie go zupełnie nie oczekujemy, na przykład w słodyczach, przetworach mlecznych, wędlinach, parówkach, pasztecie, mięsach mielonych, a także... w piwie.

Czytaj dalej
Jak zadbać o odporność jesienią?
08 wrzesień 2017

Kalendarzowe lato jeszcze trwa, ale chłodniejsza pogoda już daje się nam we znaki. Wprawdzie jesteśmy jeszcze ciągle wypoczęci, pełni słońca, energii oraz witamin pochodzących z sezonowych owoców i warzyw, ale już wkrótce grozi nam atak zimowych infekcji. Dlaczego tak się dzieje?

Czytaj dalej
Rozwój mowy u dziecka – jak o niego zadbać?
29 sierpień 2017

Gdy dziecko wypowiada pierwsze słowa, rodzicom wydaje się, że w rozwoju malucha dokonuje się właśnie wyjątkowy przełom. Zapewne jest to moment bardzo wzruszający, trzeba jednak pamiętać, że swoje umiejętności komunikowania się z otoczeniem dziecko rozwija dużo wcześniej – w ciągu pierwszego roku życia niemowlę pokonuje naprawdę długą drogę, zdobywając kolejne językowe kompetencje. A rodzice swoimi działaniami mogą mu w tym pomagać na różne sposoby, wspierając jego rozwój oraz bacznie obserwując funkcjonowanie narządów słuchu i mowy – to właśnie one pozwalają dziecku osiągnąć sukces w zakresie werbalnej komunikacji.

Czytaj dalej
Poranne mdłości – jak sobie z nimi radzić?
22 sierpień 2017

Wbrew nazwie, „poranne mdłości” wcale nie muszą występować we wczesnych godzinach porannych – mogą zdarzać się o dowolnej porze dnia i nocy. Faktycznie natomiast rano występuje kilka czynników, które mogą je wywoływać (na przykład, wstawanie na „pusty żołądek”). Nie bez powodu zaliczane są do jednego z najbardziej typowych objawów ciąży - dotykają ok. 50-80% przyszłych mam. Pojawiają się ok. 4-6 tygodnia ciąży i często ustępują w drugim trymestrze ciąży. Na pocieszenie można dodać, że istnieją badania wskazujące, że dzieci matek, które doświadczyły ciążowych nudności, cechuje wysoki poziom inteligencji.

Czytaj dalej
Ruchowy rozwój dziecka – jak go wspierać?
15 sierpień 2017

Noworodki i młodsze niemowlęta wydają się mało ruchliwe i wydawać się może, że w tym okresie życia dziecko głównie leży. Są to pozory – tak naprawdę maluch ostro „trenuje”, aby w przyszłości opanować wiele nowych umiejętności: unoszenie głowy, kontrolowanie ruchów kończyn górnych i dolnych, wzmocnienie mięśni brzucha, obroty, siadanie, raczkowanie i pełzanie, aż w końcu – stopniową pionizację.

Czytaj dalej
Jak przetrwać ząbkowanie?
08 sierpień 2017

Ząbkowanie to moment wyczekiwany przez rodziców, a jednocześnie budzący ich obawy. Miło podziwiać pierwszego ząbka w buzi maleństwa, a z drugiej strony – jego pojawienie nierzadko poprzedzone jest znacznym dyskomfortem. Wbrew pozorom, zęby nie wyrastają niemowlęciu. Kształtują się one już w życiu płodowym, pokrywając się stopniowo kolejnymi warstwami szkliwa. Gdy dziecko przychodzi na świat, są one schowane w dziąsłach, aby wyrznąć się w odpowiednim momencie.

Czytaj dalej
Kulinarne inspiracje cz. II. Kuchnia pięciu przemian.
25 lipiec 2017

Choć z pozoru wydaje się skomplikowana i bardziej związana z magią i alchemią niż zwykłym gotowaniem, kuchnia pięciu przemian ma swoje liczne zalety – zwiększa świadomość odżywiania, pomaga kontrolować wagę bez liczenia kalorii, wpływa korzystnie na przemianę materii, zapewnia właściwe odżywienie każdemu wewnętrznemu narządowi i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Umiejętnie stosowana, korzystnie wpływa na psychikę, pomagając opanować nadpobudliwość albo przezwyciężyć gnuśność. Oparta jest na zdrowych, sezonowych produktach i regularnych posiłkach, dzięki którym możemy zyskać dużo energii i dobre samopoczucie.

Czytaj dalej
Wakacje z „szejkiem” – dlaczego warto?
18 lipiec 2017

Kryją się pod różnymi nazwami: shake, smoothie lub koktajl. Kuszą smakiem, zapachem i kolorami, a ostatnio stały się po prostu modne – i bardzo dobrze. Picie zmiksowanych na gładko świeżych i owoców z różnymi zdrowymi dodatkami z wielu względów zasługuje na pochwałę.

Czytaj dalej
Zdrowe inspiracje w Twojej kuchni - cz.1
11 lipiec 2017

W wakacje nie brak okazji, żeby wyruszyć z domu – na długi spacer czy wyjazd poza miejsce zamieszkania, w celu poznawania ciekawych miejsc w bliższej i dalszej okolicy. Oczywiście, planując wyjazd, musimy też zaplanować posiłki dla całej rodziny. Ale po co? – można zapytać. Teraz właściwie wszędzie znajdują sklepy spożywcze, bary i restauracje (zakładając, że nie wybieracie się na jakieś całkowite odludzie).

Czytaj dalej
Czy bać się GMO?
04 lipiec 2017

GMO to skrót od angielskich słów: genetically modified organism czyli organizm modyfikowany genetycznie. Próby uzyskania bardziej odpornych, plenniejszych roślin oraz zwierząt dających więcej mięsa i mleka były podejmowane przez hodowców już od dawna – poprzez krzyżowanie różnych ras i odmian. Ale dopiero rozwój nowoczesnej genetyki otworzył tutaj szerokie pole do manewru. Może wydawać się, że mariaż genetyki i rolnictwa to szansa dla ludzkości – przecież obiecuje zwiększoną odporność roślin na choroby, szkodniki, grzyby, bakterie i środki chwastobójcze, obfitszą ilość pożądanych składników odżywczych, większe zbiory w niesprzyjających warunkach klimatycznych, wcześniejsze dojrzewanie…

Czytaj dalej
Samolot, auto i pociąg – jak podróżować z dzieckiem.
27 czerwiec 2017

Podróż z małym dzieckiem może budzić niepokój, zwłaszcza gdy przygotowujemy się do niej pierwszy raz. Rodzice nie wiedzą, jak zachowa się maluch, czy będzie dobrze znosił wybrany środek transportu i czy na pewno udało im się przygotować wszystko, co jest potrzebne na drogę. Zanim jednak pozwolimy, żeby przygotowania do wakacyjnej eskapady spędzały nam sen z powiek, warto uświadomić sobie, że niemowlę wcale nie musi być uciążliwym „balastem”, może natomiast stać się miłym towarzyszem podróży – trzeba tylko zadbać o jego (i swój) komfort oraz pamiętać o paru istotnych sprawach.

Czytaj dalej
Zdrowa żywność – na co zwracać uwagę przy zakupach?
20 czerwiec 2017

Szeroka oferta żywności dostępnej na rynku nie zawsze przekłada się na jej jakość – z jednej strony, obawiamy się produktów wysoko przetworzonych, zawierających różne dodatki o niekoniecznie pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Z drugiej – często się słyszy, że nawet produkty nieprzetworzone: jarzyny, warzywa, jajka, kasze, mleko czy świeże mięso mogą być skażone środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, antybiotykami, hormonami i innymi chemicznymi środkami, stosowanymi w rolnictwie konwencjonalnym.

Czytaj dalej
Kosmetyki do pielęgnacji niemowląt – jak wybrać?
13 czerwiec 2017

Skóra to jeden z naszych ważniejszych narządów – pełni funkcję bariery, chroniącej nas przed szkodliwym wpływem środowiska: bakteriami, wirusami i promieniowaniem. Wydziela pot, który pełni funkcje termoregulacyjne, bierze udział w procesach metabolicznych, produkuje witaminę D i jest ważnym elementem układu immunologicznego. Znajdujące się w niej komórki nerwowe sprawiają, że pełni także funkcję narządu zmysłu – dotyku.

Czytaj dalej
Letnia dieta dla dzieci i dorosłych
06 czerwiec 2017

Lato to okres, w którym zdrowe odżywianie wydaje się bardzo łatwe – pozornie sprzyja temu więcej okazji do wysiłku fizycznego, bogactwo sezonowych warzyw i owoców oraz brak apetytu na wysokokaloryczne i tłuste potrawy. Jednak często po lecie możesz zaobserwować przyrost wagi, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Winę za taki stan rzeczy ponoszą łatwo dostępne w miejscowościach turystycznych fast foody, grillowane kiełbasy i karkówki oraz lody, po które chętnie sięgamy w czasie upałów.

Czytaj dalej
Poznaj nasze pomysły na letnie zabawy!
30 maj 2017

Pora roku zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu – dziecko ląduje więc w wózeczku lub najbliższej piaskownicy, a rodzic okupuje ławeczkę i próbuje zabić nudę za pomocą komórki, książki czy gazety. Stop! Wasze wspólne wyjścia wcale nie muszą wyglądać w ten sposób!

Czytaj dalej
Jak zorganizować domową apteczkę?
24 maj 2017

Jeszcze nigdy zakup leków nie był tak łatwy – dotyczy to również preparatów dla dzieci. Z roku na rok rozszerza się lista środków dostępnych bez recepty, a w mediach raz po raz pojawiają się sugestywne reklamy, zachęcające do zakupu różnych specyfików na dziecięce dolegliwości oraz różnego rodzaju suplementów, witamin i odżywek. Z drugiej strony, każda wizyta u lekarza skutkuje zakupem kolejnych lekarstw, które nie zawsze uda się zużyć w trakcie choroby.

Czytaj dalej
Jak przygotować się do porodu?
16 maj 2017

Czy trzeba bać się porodu? Czasy, kiedy niósł on spore ryzyko dla życia i zdrowia matki oraz jej potomka, należą już na szczęście do przeszłości. Dzięki znaczącemu postępowi w diagnostyce, powszechnemu dostępowi do opieki medycznej, rozwojowi ginekologii oraz przestrzeganiu procedur związanych z higieną poród obecnie może być całkowicie bezpieczny.

Czytaj dalej
Jak dbać o bezpieczeństwo dziecka w ciepłe dni?
26 kwiecień 2017

Większość z nas wita wiosnę i lato z entuzjazmem i nic dziwnego – słońce, zieleń w pełnym rozkwicie i wyższe temperatury zachęcają do spacerów i spędzania czasu z dzieckiem na świeżym powietrzu. Jednak ciepłe miesiące to nie tylko pasmo przyjemności – Twojemu maluchowi mogą zagrażać uciążliwe owady, poparzenia słoneczne i letnie infekcje. Dowiedz się, na co teraz szczególnie powinnaś zwracać uwagę i jak skutecznie zapewnić dziecku bezpieczeństwo!

Czytaj dalej
Superfoods na sposób polski
25 kwiecień 2017

Temat „superfoods” pojawiał się już na naszych stronach – określenie to nie jest wprawdzie definicją w znaczeniu medycznym czy prawnym, ale oznacza w potocznym rozumieniu żywność, która zawiera szczególnie dużo dobroczynnych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, polifenole, witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączenie do diety „superżywności” i systematyczne jej spożywanie skutkuje zmniejszeniem ryzyka zapadnięcia na którąś z chorób cywilizacyjnych oraz wydłuża życie.

Czytaj dalej
Na rozstępy są sposoby!
18 kwiecień 2017

Jeżeli zauważysz na swoim ciele wrzecionowate pasma równoległych linii, różniące się kolorem i fakturą od reszty skóry, możesz podejrzewać, że masz rozstępy. Pojawiają się one zwykle po ciąży lub nagłej zmianie wagi – najczęściej umiejscowione są na brzuchu, piersiach, ramionach, udach i pośladkach, ale praktycznie mogą „zaatakować” każdą część ciała. Niedawno powstałe mają kolor od jasnego różu po czerwień, brąz, fiolet, z czasem stają się srebrzysto-szarawe. Dotykając ich palcami, można wyczuć na skórze wypukłość lub wklęśnięcie. Mimo że nie są niebezpieczne dla zdrowia, czasami powodują świąd lub lekki ból. Mało kto je lubi – stanowią estetyczny defekt, którego większość z nas z chęcią pozbyłaby się na zawsze.

Czytaj dalej
Pieluszki wielorazowe – czy warto do nich wrócić?
11 kwiecień 2017

Pieluszki wielorazowe wciąż są kojarzone z niezgrabnym kawałkiem przemoczonej tetry, przypiętej agrafką, ale taki obraz odszedł już na szczęście do przeszłości. Tekstylne pieluszki przeszły przez ostatnich kilkanaście lat ogromną ewolucję i są dziś w stanie skutecznie konkurować z jednorazówkami pod względem komfortu użytkowania. Mają one sporo zalet, ale ich stosowanie wiąże się także z wymaganiami – dlatego poniżej przygotowaliśmy mały przewodnik po pieluszkach wielorazowych, który pomoże dokonać Ci odpowiedniego wyboru.

Czytaj dalej

Porad udzielają

Zespół Mlekolandia Zespół Mlekolandia

Zespół rodziców z wieloletnim doświadczeniem.

Pokaż profil
Małgorzata Talaga-Duma Małgorzata Talaga-Duma

Absolwentka studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole...

Pokaż profil
mgr Elżbieta Lech mgr Elżbieta Lech

Położna z ponad 20-letnim doświadczeniem, mama trójki dzieci.

Pokaż profil
Anna Mendak – Czekaj Anna Mendak – Czekaj

Nazywam się Anna Mendak-Czekaj, z wykształcenia jestem psychologiem, z zamiłowania –...

Pokaż profil
mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek mgr inż. Marta Kierzkowska-Grzybek

Biotechnolog, doradca żywieniowy, dietetyk, terapeuta. Prelegentka i popularyzatorka...

Pokaż profil
Dr n med Barbara Janota

Dr n med Barbara Janota specjalista II stopnia z rehabilitacji ruchowej wykładowca...

Pokaż profil
dr n. med. Marta Malek - specjalista dermatolog-wenerolog dr n. med. Marta Malek - specjalista dermatolog-wenerolog

Pracuję jako specjalista dermatolog w Clinica Dermatologica w Gdańsku. Jestem...

Pokaż profil
Położna Barbara Broers Położna Barbara Broers

Jestem ”pozytywnie nakręconą z nutką nawiedzenia” J dyplomowaną położną z zamiłowania,...

Pokaż profil
Lek. med. Anna Gruszczyńska Lek. med. Anna Gruszczyńska

Jestem lekarzem, w trakcie specjalizacji z pediatrii. Regularnie jeżdżę na wizyty...

Pokaż profil
Ania Niepala Ania Niepala

Architekt, mama 3-letniej Zosi

Pokaż profil
dr n.med. Magdalena Golachowska dr n.med. Magdalena Golachowska

Specjalista chorób metabolicznych i doradca żywieniowy. Jej specjalizacją jest...

Pokaż profil
Dr Anna Januszewicz Dr Anna Januszewicz

Psycholog, specjalista z zakresu psychodietetyki.  W swoich zainteresowaniach naukowych...

Pokaż profil
mgr Magdalena Skowron

Absolwentka dwóch kierunków studiów Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu oraz...

Pokaż profil
mgr Kornelia Dziubacka

Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu, czynny instruktor fitness i...

Pokaż profil
Katarzyna Patalan - Logopeda Katarzyna Patalan - Logopeda

Dyplomowany logopeda, fizjoterapeutka, mama trójki dzieci, założycielka Wydawnictwa...

Pokaż profil
mgr Beata Kostusik mgr Beata Kostusik

Mgr położnictwa.  Absolwentka Akademii Medycznej w Lublinie. Położna z 12-letnim...

Pokaż profil
Hanna Kotewicz Hanna Kotewicz

Udziela porad laktacyjnych w Poradni Patalogii Noworodka i Zaburzeń Laktacji przy...

Pokaż profil
mgr Izabela Bigosińska mgr Izabela Bigosińska

Międzynarodowy Dyplomowany Konsultant Laktacyjny (ICBLC). Konsultantka z powołania,...

Pokaż profil
dr Dermatolog Marta Malek

 dr n. med. Marta Malek - dermatolog z Centrum Zdrowia Lifemedica w Gdańsku.

Pokaż profil
Jedyny taki newsletter!

Dowiedz się pierwszy o nowościach i promocjach w ofercie!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady Mlekolandii

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Porady

Dział „Porady” na Mlekolandia.pl powstał z myślą o rodzicach, którzy, oprócz ogromnej radości związanej z narodzinami dziecka, odczuwają także niepewność przy podejmowaniu rozmaitych decyzji, związanych z opieką, pielęgnacją czy wychowaniem.

Naszym celem stało się stworzenie dla Was obiektywnego źródła informacji, opartego na najnowszym stanie wiedzy z zakresu pediatrii, psychologii, dietetyki itp. Koncentrujemy się na problemach dotyczących większości przyszłych i młodych rodziców, inspirację do artykułów czerpiemy między innymi z Waszych pytań i komentarzy na Facebooku Mlekolandii.

Nasze artykuły powstają we współpracy ze specjalistami – konsultantami, pediatrami, psychologami, położnymi, dietetykami i rehabilantami. Mamy nadzieję, że zaglądanie do naszych „Porad” ułatwi Wam trudne okresy opieki nad niemowlęciem.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mamy już 9567 pozytywnych opinii!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

"POLECAM:) KASZKA SUPER:) 100% POZYTYW"

11.10.2017

"Prosta przejrzysta strona internetowa, łatwe zamówienie, szybka dostawa. Polecam! :)"

Daga, 12.09.2017

"Bardzo sprawna sprzedaż, dobry produkt !"

08.08.2017

“Rewelacja:) Towar jak w opisie i błyskawiczna, świetnie spakowana paczka. Dziękuję i POLECAM!”

18.07.2017

“Polecam wszystkim, szybko, sprawnie, idealnie.”

12.06.2017

“Za wżdy prawdę wam powiadam jakoby ten oto zacny Sklep godzien był polecenia mego. Czyny jego chwalebne a dane przezeń słowo honorowo dotrzymane. Polecam!”

11.05.2017

“Wszystko w porzadku, SUPER SOLIDNY SKLEP, bardzo szybka dostawa, 100% pozytyw, POLECAM BARDZO GORACO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

19.04.2017

Dodane do koszyka

zamknij
Rabat:
0,NAN
Razem:
0,NAN