Syropy
Jednym z najbardziej popularnych syropów jest płynny i gęsty - syrop klonowy. Ma złocisty kolor,... czytaj więcej Jednym z najbardziej popularnych syropów jest płynny i gęsty - syrop klonowy. Ma złocisty kolor, w czym podobny jest do miodu. Polewa się nim naleśniki, racuchy, gofry oraz tosty francuskie. Doskonale rozpuszcza się w wodzie, nadaje się do słodzenia ciepłych napojów czy koktajli. Można dodawać go do marynaty do mięs, a nawet do wypieków. Oprócz cukru zawiera składniki mineralne, takie jak mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo, selen oraz niektóre witaminy z grupy B, w tym B2 zwaną ryboflawiną. Syrop klonowy jest nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem i stanowi pełnowartościowy zamiennik cukru. Produkowany jest w prowincji Quebec z wykorzystaniem takich gatunków klonu jak: cukrowy, srebrzysty, czerwony i czarny. Do pozyskiwania soku nadają się drzewa, które mają już około 30-40 lat. Odbywa się to wczesną wiosną podczas roztopów, zanim na drzewach zaczną się rozwijać pierwsze pąki. Wówczas drzewa się nie wysuszają, a sok smakuje najlepiej. W pniach drzew umieszcza się specjalne kraniki, przez które wypływa sok. Zebrany sok odparowywuje się, zagęszcza poprzez podgrzewanie, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji syropu. W tworzeniu syropu klonowego nie biorą udziału żadne substancje pochodzenia chemicznego, barwniki ani konserwanty. Ostatecznie syrop butelkuje się w temperaturze 82 st. C. Dzięki czemu jest zabezpieczony przed rozwojem groźnych mikroorganizmów. Syrop klonowy zawiera antyoksydanty czyli substancje o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiega chorobom wywołanym przez wolne rodniki, ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz cukrzycy typu II, daje możliwość cofnięcia się zmian miażdżycowych i obniżenia poziomu cholesterolu LDL. Zapoznaj się z naszą ofertą syropów i wybierz ten, który nie tylko jest smaczny i pożywny, ale jednocześnie bardzo zdrowy.
Aktualnie oglądasz